De geschiedenis van chocolade!
 

          Home    Bonbons en Truffels     Nieuws     Workshop    Contact    Geschiedenis

 

De geschiedenis van chocolade.  Cacao bloem

Chocolade wordt ook vaak het “voedsel van de goden” genoemd. Dit verwijst uiteraard naar de hemelse smaak van chocolade en het plezier bij het eten ervan. Waarschijnlijk hebben de Maya’s rond 600 de eerste cacao plantage’s aangelegd. Ook de Azteken kenden de boon al en zullen haar hebben meegenomen op hun zwerftocht door Midden Amerika.  De boontjes werden voor 2 verschillende doeleinden gebruikt. Ten eerste als betaalmiddel.  En ten tweede maakte men er een schuimende drank van die godsdienstige betekenis had.  Deze drank, Quetzalcoatl, werd bereid van gemalen gebrande cacaobonen, aangeroerd met water of wijn en dan opgeklopt. 

Columbus heeft waarschijnlijk de eerste boontjes gezien en heeft als eerste cacao drank gedronken. Hij heeft de boontjes meegenomen naar Spanje maar daar had men er weinig belangstelling voor. Totdat in 1519 Cortez Mexico veroverde. Cortez werd ontvangen aan het schitterende Hof van de Azteken keizer Motezuma. Hoewel Cortez de drank niet lekker vond was hij wel onder de indruk van de druk versierde gouden bokalen waarin ze werd opgediend. Ook begreep hij al snel dat de boon als betaalmiddel waardevol voor hem kon zijn. Hij liet dus onder Spaanse vlag eigen cacao plantage’s aanleggen. Thuisgekomen introduceerde Cortez de drank aan het Spaanse Hof.

Cacao boon

De Spanjaarden vonden haar echter branderig en bitter en voegden er honing en vanille aan toe,  daardoor werd ze een stuk smakelijker en al snel was chocolade geliefd in de hoogste kringen. Er werden door Spanje meer cacao plantage’s aangelegd en men wist de bereiding 100jaar geheim te houden.  In 1606 bracht een Italiaan Antonio Carlotti het recept naar Italië en vandaar verbreidde het over Europa. Toen de Spaanse prinses Marie Therese met Lodewijk XIV huwde werd er chocolade gedronken aan het Hof , er werd een hofchocolademaker aangesteld en chocolade werd de grote mode. De koffie huizen kregen gezelschap van de chocolade salons. In 1660 zag men in Amsterdam uithangborden met de aankondiging hier schenkt men Seculatie.

 De grote doorbraak kwam in 1828 met de Nederlander Coenraad van Houten toen hij cacaomassa kon scheiden in cacaopoeder en cacaoboter want tot dusver was cacao een erg vettige drank. In 1848 vond men een manier uit om cacaoboter te mengen met cacaomassa en suiker. Hierdoor kon men chocolade een vaste vorm geven. In 1875 kwam een Zwitser op het idee om melkpoeder aan de chocolade toe te voegen. In een drank zakte de klonten wel naar beneden maar in vaste chocolade niet. De Zwitser Rudolphe Lindt trommelde de chocolade wel 72 uur in verwarmde trommels en dan werd  ze gewalst dit noemde men concheren hierdoor kreeg de chocolade een onovertroffen gladheid en smaak en sindsdien kon men het ook in vormen gieten.      Cacao boom

Cacao wordt gewonnen uit cacaobonen, de zaden van de cacaoboom. Deze boom groeit alleen in warme landen. Cacao is heerlijk van smaak en erg geliefd. Vooral de pure cacao, die niet bewerkt is en dus uit een koude persing komt, bevat heel veel heilzame stoffen. Uit onderzoek blijkt ook dat deze vorm enorm gezond is. Het bevat niet alleen heel veel antioxidanten, maar daarnaast ook enorm veel voedingsstoffen, zoals vitamine E, magnesium, kalium en fosfor en nog veel meer. 

  

Wist je dat…

 

… je van chocolade gelukkig wordt, hier zijn een aantal verklaringen voor, namelijk dat de geur van chocolade de hersengolven vertraagt waardoor we ons rustiger en kalmer voelen. Bij het eten van chocolade komt er endorfine vrij in de hersenen, wat een gelukkig gevoel teweeg brengt.

 

… chocolade niet in de koelkast bewaard hoeft te worden, hierdoor krijg je smaakverlies.

 

… als chocolade wit is uitgeslagen, dit niet betekent dat de chocolade bedorven is. Dit komt door een temperatuurschommeling waardoor het vet van de chocolade zich afscheidt. Dit is dat witte laagje.

 

… in pure chocolade de minste suiker zit!

 

… witte chocolade eigenlijk geen chocolade is, omdat hier geen cacao in zit maar bestaat uit: melkpoeder, suiker, cacaoboter, lecithine en vanille.

 

… chocolade vlekken goed te verwijderen zijn met ossengalzeep.

 

… chocolade gemakkelijk geur en smaak op neemt van andere producten, dus oppassen waar je de chocolade naast bewaart.

 

… massieve chocolade eigenlijk niet kan bederven omdat er geen vocht inzit, maar vet, namelijk cacaoboter.

 

… chocolade interessante voedingsstoffen bevat, eiwitten, de goede vetten, koolhydraten, voedingsvezel, mineralen, vitamines vooral de b en e.      

 

Chocolade is een groente   

 Marsepein Cognac Hazelnoot Praliné Bonbon. Marsepein, cognac, gele rozijnen, hazelnoot pasta, pure chocolade.

Chocolade is gemaakt van cacaobonen.

BOON  is een groente

Suiker komt van suikerriet of van de SUIKERBIETEN

allebei zijn dit planten, uit de groente categorie.

Dus chocolade  is een groente.

om nog even door te gaan: chocolade bevat ook melk

MELK  is zuivel

Dus: chocolade is gezond voedsel

Chocolade met rozijnen, sinaasappel en aardbeien behoren allemaal tot FRUIT.

Dus eet ervan zoveel je wilt...

 

 

- In de koekjes van het leven zijn je vrienden de stukjes chocolade.

- Van chocolade alleen kan een man niet leven, een vrouw wel.

- Als het moest zou ik chocolade kunnen opgeven, alleen geef ik niet zo snel op.

- Je kunt geven zonder lief te hebben, maar je kunt niet liefhebben zonder te geven, en het geven van chocolade is het liefste wat je kunt doen.

- Het leven is als een doos chocolade, je weet nooit wat je eruit zal halen.

 

Contact:  Jos Braak,  telefoonnummer  02973-92472
Overige vragen of bestellingen  via 
j.braak5@kpnplanet.nl  aanmelden. 

 

 

 

          Home    Bonbons en Truffels    Workshop    Contact    Geschiedenis                                      Top